
Ο καπουτσίνο είναι ένα ρόφημα καφέ με βάση τον εσπρέσο που προέρχεται από την Ιταλία και χαρακτηρίζεται από τα διακριτά στρώματα του εσπρέσο, του γάλακτος στον ατμό και του αφρού γάλακτος.
Παραδοσιακά, παρασκευάζεται με ίσα μέρη από κάθε συστατικό, αποτελούμενο συνήθως από ένα τρίτο εσπρέσο, ένα τρίτο γάλα στον ατμό και ένα τρίτο αφρό γάλακτος. Το ποτό αυτό σερβίρεται συνήθως σε μικρότερο φλιτζάνι, με συνολικό όγκο περίπου 150 έως 180 ml, γεγονός που ενισχύει την ισορροπία της γεύσης μεταξύ του εσπρέσο και του γάλακτος.
Ιστορία του καπουτσίνο και ετυμολογία
Η ονομασία “καπουτσίνο” προέρχεται από τους μοναχούς Καπουτσίνους, αναφερόμενη στο χρώμα των χιτώνων τους, το οποίο μοιάζει με την εμφάνιση του ποτού όταν το γάλα προστίθεται σε σκούρο καφέ. Η εξέλιξη του ποτού μπορεί να εντοπιστεί στα τέλη του 18ου αιώνα, με πρώιμες εκδοχές όπως το βιεννέζικο *Kapuziner*, το οποίο περιείχε σαντιγί και μπαχαρικά. Ο σύγχρονος καπουτσίνο έγινε δημοφιλής στην Ιταλία στις αρχές του 20ου αιώνα, ιδίως μετά την εισαγωγή των μηχανών εσπρέσο.
Προετοιμασία τοu καπουτσίνο
Για την παρασκευή ενός καπουτσίνο, ακολουθούνται συνήθως τα ακόλουθα βήματα:
- Καθαρίστε τον εσπρέσο: Ξεκινήστε με ένα σφηνάκι εσπρέσο, το οποίο χρησιμεύει ως βάση του ροφήματος.
- Γάλα στον ατμό: Ζεστάνετε και διαμορφώστε την υφή του γάλακτος χρησιμοποιώντας το ραβδί ατμού της μηχανής εσπρέσο για να δημιουργήσετε μια κρεμώδη υφή.
- Στρώσιμο: Ρίξτε το γάλα στον ατμό πάνω από τον εσπρέσο, συγκρατώντας τον αφρό με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια, βάλτε με το κουτάλι τον αφρό γάλακτος από πάνω για να δημιουργήσετε το χαρακτηριστικό εφέ στρώσεων.
- Γαρνίρισμα: Προαιρετικά, πασπαλίστε από πάνω κακάο ή κανέλα για πρόσθετη γεύση.
Παραλλαγές
Ο καπουτσίνο μπορεί να ποικίλλει σε στυλ και γεύση. Οι συνήθεις παραλλαγές περιλαμβάνουν:
- Ξηρός καπουτσίνο: Περιέχει περισσότερο αφρό από το γάλα στον ατμό, με αποτέλεσμα μια πιο έντονη γεύση εσπρέσο.
- Υγρός καπουτσίνο: Περιέχει περισσότερο γάλα στον ατμό παρά αφρό, δημιουργώντας μια πιο κρεμώδη υφή.
Ο καπουτσίνο απολαμβάνεται συχνά με γλυκά ή γλυκές λιχουδιές και συνήθως καταναλώνεται το πρωί στην Ιταλία, αν και έχει αποκτήσει δημοτικότητα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας σε άλλους πολιτισμούς.
Παραπομπές:
- https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%83%CE%AF%CE%BD%CE%BF_%28%CF%81%CF%8C%CF%86%CE%B7%CE%BC%CE%B1%29
- https://en.wikipedia.org/wiki/Cappuccino
- https://www.nescafe.com/in/coffee-types/what-is-a-cappuccino
- https://www.folgerscoffee.com/coffee/articles/what-is-cappuccino
- https://www.lorespresso.com/en_gb/cp/blog/difference-latte-cappuccino-flat-white
Pingback: Τι είναι εσπρέσο macchiato;
Pingback: Τι είναι καπουτσίνο latte; - Simple Answers
Pingback: Τι είναι το εσπρέσσο;
Pingback: Τι είναι το fika; - Simple Answers
Pingback: Τι είναι το Flat White;
Pingback: Τι είναι fika;
Pingback: Τι είναι το Flat White;